Ik at een maand geen vlees en dit gebeurde er

recepten header een maand zonder vlees

Geen vlees eten staat zowel bij mijn ouders als mijn schoonouders niet in het boekje. Het liefst eten ze elke dag vlees en daarbij komt dan ook nog het feit dat mijn vader een groot barbecue fan is. Ik ben er mee opgegroeid en niet anders gewend. En ik moet eerlijk toegeven, ik ben ook dol op een lekker stuk biefstuk of mijn vaders pulled pork.

Van de week zonder vlees naar de maand zonder vlees

Vorig jaar (2018) probeerde ik al eens een week zonder vlees. Dit was tijdens de actie “de week zonder vlees” van Isabel Boerdam. Geen vlees eten was eigenlijk helemaal niet zo lastig, die week was echt zo voorbij. Dus besloot ik dit keer eens een maand lang zonder vlees te doen. Heel februari was de uitdaging! Ik ging deze uitdaging niet aan omdat ik van plan ben om vegetarisch te worden, maar wel omdat ik wilde zien wat het effect was op mijn lichaam. Zou ik afvallen? Of snel een vitamine tekort krijgen? Daarbij was ik benieuwd of ik minder last van mijn buik zou krijgen. Niet veel mensen weten dit, maar ik heb erg vaak buikpijn en ik ben er nog steeds niet achter waardoor het komt.

Voor ik vertel over mijn ervaring, wil ik jullie wel even mededelen dat ik wel gewoon vis heb gegeten. Ik heb dus niet volledig vegetarisch gegeten, alleen geen vlees. Mijn dieet leek dus meer op die van een pescotariër, alleen kennen niet veel mensen dit woord.

Suus met wortelen, maand zonder vlees

Mijn ervaring

Week 1

Bijna meteen nadat ik de mededeling gaf dat ik een maand lang geen vlees zou gaan eten ging ik bijna zelf de fout in. Ik greep in automatische piloot een verpakking met gehakt uit de koelkast. Terwijl ik mijn brood wilde beleggen dacht ik; wat doe ik nu? Blijkbaar zit het zo erg in mijn systeem dat ik er niet eens over nadenk! De rest van de week ging eigenlijk prima, TOT het vrijdag werd. Op mijn werk eten we elke vrijdag namelijk “speciale lunch”, wat inhoudt dat we lekker ongezond doen. We halen broodje gyros, hamburgers of burrito bowl en bakken frietjes. Nu is er vaak wel een vegetarisch alternatief, vooral in Amsterdam, maar ik miste het vlees wel een beetje. Later kon ik ook niet even snel een bitterbal meepikken, ook wel jammer.

Week 2

Deze week viel het mij heel erg op hoe mensen denken over mensen die een ander dieet hebben. Vegetarisch, pescotarisch, veganistisch het maakt niet uit wat voor dieet je hebt. Veel mensen ervaren het als lastig. Ze denken dat een dieet dat afwijkt van een normaal dieet moeilijk is. Dit verbaasde mij wel een beetje, vooral nu er juist zo gigantisch veel producten zijn in de supermarkten tegenwoordig. Het schap met vega opties is de laatste jaren echt gegroeid. Zelfs als vlees eter heb ik er wel eens producten uit geprobeerd, zoals bijvoorbeeld de kaasburgers en groenteballetjes. Erg lekker!

Deze week woog ik mijzelf (ongeveer na 10 dagen) en was ik 1,5 kilo afgevallen!

Week 3 & 4

Deze weken gingen eigenlijk heel erg snel voorbij. Het kostte helemaal geen moeite meer om er rekening mee te houden. Nadat mijn 4e week voorbij was koos ik er zelfs onbewust voor om vegetarische opties te eten. Wel kwam ik weer een kilo aan.

Eindresultaat

In mijn maand zonder vlees viel ik 1,5 kilo af, maar die kwam ik daarna ook weer aan. Ik speelde dus eigenlijk kiet. Ook aan mijn buik klachten veranderde niets. Wel had ik het idee dat ik veel meer gezonde gerechten at en ben ik meer alternatieven voor lunch en avond eten gaan bedenken. Ik ben niet gestopt met het eten van vlees, want ik vind het veel te lekker. Maar! Ik ben wel minder vlees gaan eten. Veel gerechten hebben helemaal geen vlees nodig. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere risotto met champignon en parmezaanse kaas, die heeft echt geen vlees nodig!

recepten week zonder vlees

Inspiratie voor jouw week zonder vlees

Maandag 11 maart begint de week zonder vlees weer. Doe jij mee? Dan heb ik een aantal lekkere recepten voor je op een rijtje gezet die je tijdens jouw week kunt eten. De recepten zijn zowel van mij als van andere collega bloggers.

Recepten

quasadillas

Quesadillas
Shakshuka
Bietencarpaccio met rucola, walnoten & geitenkaas
Peer pannenkoeken
Gratin met zoete aardappel, prei en salie
Pasta met zalm en spinazie
Omeletrol met zalm, rucola en roomkaas

aardappel knoflook soep

Aardappel knoflooksoep
Bruschetta van focaccia met tomaat en mozzarella
Risotto funghi met spinazie
Chocolademouse van avocado
Bloemkool bodem pizza
Melanzane alla parmigiana
Havermout ontbijt met gebakken banaan

pasta pesto tomaat

Pasta pesto tomaat
Bloemkoolburger met macadamiamix en witte kaas
Stamppot met knolselderij, oesterzwammen en pecannoten
Vegetarische bietenburger met avocado
Plaattaart met witlof, brie, walnoot & honing
Pompoen lasagne
Kokos soep met wortel en gebakken garnalen

aardbei smoothiebowl met banaan

Voor de lekkere trek:

Aardbei smoothiebowl met banaan
Banaanpannenkoekjes met chocoladesmaak
Koffie cake met koffie glazuur en gesmolten chocolade
Snelle chocolade brownie

You Might Also Like

4 Comments

Leave a Reply

Mis geen recepten!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.