Simpele tiramisu zonder rauw ei

Deze tiramisu zonder ei is een van mijn lievelingstoetjes. Het romige in combinatie met cacao en drank, daar maak je mij wel blij mee. Ik hou sowieso heel erg van toetjes. Chocolade, ijs, mousse, wie houdt daar nou niet van. Tiramisu is van oorsprong Italiaans, wat de meeste mensen wel weten. Maar wist je dat dit gerecht nog helemaal niet zo oud is? Het gerecht komt uit de jaren 60, maar was pas te zien in de woordenboeken en kookboeken in 1980.

De klassieke tiramisu heb ik in dit recept wat aangepast. Ik gebruik namelijk geen rauw ei. Dus ben je toevallig zwanger, of mag je geen rauw ei? Dan mag je normaal gesproken geen tiramisu, maar nu dus wel! Het recept is het lekkerst als je zelf lange vingers maakt, maar om heel eerlijk te zijn ben ik daar meestal een beetje te lui voor. Ik gebruik gewoon de goedkope lange vingers uit de supermarkt en de tiramisu smaakt dan nog steeds heel erg lekker.

Ben je allergisch voor ei, let dan op dat je lange vingers gebruikt waar geen ei in zit.

Variaties met drank

In een klassieke tiramisu wordt vaak gebruik gemaakt van marsala wijn, maar er zijn veel variaties en mogelijkheden. Denk aan amandellikeur, koffielikeur of rum. Online vond ik al leuke variaties met bijvoorbeeld licor 43. Die wil ik wel eens uitproberen. Zelf maak ik de tiramisu ook wel eens zonder drank, dat kan ook prima.

closeup tiramisu zonder ei aangesneden

Simpele tiramisu zonder ei

Bereidingstijd: 15min
Tijd in koelkast: 2 uur (optioneel)
Porties: 8

Ingrediënten tiramisu zonder ei

 • Ongeveer 20 lange vingers
 • 1 kopje sterke koffie
 • Scheutje marsala (italiaanse wijn, te koop bij slijterij) (optioneel)
 • 40 gram suiker
 • 2 eetlepels cacaopoeder
 • 250 gram mascarpone
 • 250 ml slagroom

Bereiding

 1. Neem een grote kom en doe hierin de slagroom en suiker. Klop het met de mixer tot de slagroom dik en luchtig is. Roer dan de mascarpone door het mengsel tot het glad is.
 2. Zet een sterk kopje koffie en schenk deze in een diep bord. Schenk hier een scheutje marsala bij. Nu kan je beginnen maken van de laagjes. Neem een schaal waar je de tiramisu in gaat maken. Ik gebruik meestal een ovenschaal.
 3. Doop de lange vingers in de koffie en leg ze dan op de bodem van de ovenschaal. Herhaal dit tot de bodem is bedekt.
 4. Smeer een dikke laag van het mascarpone mengsel over de lange vingers.
 5. Herhaal stappen 3 en 4 tot het mascarpone mengsel op is of de schaal vol is. Zet dan de tiramisu voor een paar uur in de koelkast. Dit is niet perse nodig, maar hierdoor kan je het makkelijker snijden en opscheppen. Strooi voor het serveren een lekkere laag cacaopoeder over de tiramisu.

Eetsmakelijk!

P.s. Zin in een variatie op dit gerecht? Hier vind je een recept voor tiramisu met rood fruit

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  Mis geen recepten!
  Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.