Zabaglione met perzik en amaretti koekjes (zonder marsala)

Zabaglione is een Italiaans recept voor een lekker dessert. Het is een zoet schuimachtig toetje. Mijn eerste idee was dan ook om gewoon een recept hiervoor te gebruiken en het echt te maken. Maar helaas was er geen marsala bij de plus te koop. Althans, niet meer. Als alternatief gebruikte ik een droge witte wijn. Dat pakte eigenlijk best goed uit. Het is wel anders dan als je de specifieke marsala smaak hebt, maar als je dat even vergeet is dit een erg lekker dessert.

Ik combineerde de zabaglione met perzik en amaretti koekjes. Die koekjes waren nog van mijn voorraad die ik mee nam uit Luxemburg. Het idee van deze combinatie deed ik op toen ik in Culemborg bij Una Volta uit eten was. Daar at ik een soortgelijk dessert en het leek me leuk deze eens na te maken. Voor het recept gebruikte ik makkelijk perziken uit blik, maar je kan ook vers fruit gebruiken. Dat is natuurlijk veel gezonder!

Zabaglione met perzik en amaretti koekjes (zonder marsala) - SUUS KOOKTZabaglione met perzik en amaretti koekjes (zonder marsala) - SUUS KOOKT

Zabaglione met perzik en amaretti koekjes (zonder marsala)

Bereidingstijd: 20min
Porties: 4-6

ingrediënten

 • amaretti koekjes
 • 25 ml Italiaanse droge witte wijn
 • perziken
 • 50 gram suiker
 • 3 eieren

Bereiding

 1. Splits de eieren en doe het eigeel in een vuurvaste kom. De kom moet in een andere pan passen, waar we het zo in gaan verwarmen. De eiwitten gebruiken we verder niet meer in dit gerecht.
 2. Doe de suiker en witte wijn bij het eigeel in de kom. Klop dit 5 minuten met een mixer.
 3. Neem dan de pan waar de kom in past en vul deze met een laag water. Breng het water aan de kook en zet de pan dan iets lager, zodat het water tegen het kookpunt aan zit. Zet dan de kom op de pan en klop het mengsel nog eens 5 minuten. Zo ontstaat er een dik luchtig mengsel (voor de perfectionisten; dit is bij 73 ºC).
 4. Nu kan je beginnen met het vullen van de glazen of kommetjes waar je het in wil serveren. Begin met een laagje van stukjes perik, lepel er daarna wat zabaglione overheen en voeg als laatste wat van de koekjes toe. Verkruimel de koekjes een beetje en leg 1 of 2 hele koekjes op het toetje, dat ziet er leuk uit.

Smullen maar!

Voor de eiwitten: je kan gebakjes of bijvoorbeeld een quiche insmeren met eiwit voordat je het in de oven doet, zodat hij mooi gaat glimmen. Als je echt een gerecht wil maken met de eiwitten, kan je meringue maken of chocolademouse. Genoeg opties om je eiwitten dus alsnog te gebruiken. Zonde om weg te gooien!

Variatietip: Je kan dit gerecht ook met frambozen maken of andere Italiaanse koekjes in plaats van de amaretti koekjes. 

Zin in een ander Italiaans gerecht? Maak dan eens lekkere bruschetta’s. Lekker als voorgerecht of bijgerecht.

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  Mis geen recepten!
  Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.