Pitabroodje met stoofgroenten van de barbecue

Dit pitabroodje met lekkere groenten van de barbecue klinkt best goed toch? Dat is het ook! Dit recept maakte ik tijdens de barbecue van mijn vader en was erg geslaagd. De groenten hebben in een grote gietijzeren pan met kruiden gestoofd op de barbecue. Die pan is trouwens gewoon van de IKEA, ideaal. Omdat de groenten een tijdje in de pan stoven worden ze lekker zacht. Ik vind dit broodje een prima vervanger voor een broodje shoarma, al is dat ook heel lekker. Als je eens iets anders wil proberen, moet je dit zeker maken!

Mijn idee voor dit recept kwam toen ik een vers pakket bij de lidl zag liggen. Een pakket voor een turks pitabroodje met groenten en yoghurtsaus. Het leek mij heel lekker, maar voor het recept werd gebruik gemaakt van wat kant en klare zakjes. Daar ben ik niet zo van, dus ik maakte mijn eigen variant! Ik gebruikte de marrokaanse kruidenmix “ras el hanout”. Een bruine kruidenmix die vrij sterk ruikt. De originele kruidenmix bestaat soms wel uit meer dan 20 kruiden. Die van de supermarkt bevat iets minder kruiden, maar ik vind hem nog steeds top! Ik wilde de kruidenmix al een tijdje ergens in gebruiken en dit recept was de perfecte kandidaat. Het smaakt namelijk vooral erg lekker in stoofschotels. In de marrokaanse keuken wordt het vaak gebruikt voor gerechten uit de tajine. Zoals een lekkere couscous bijvoorbeeld.

Pitabroodje met stoofgroenten van de barbecue - SUUS KOOKTDe groenten met de ras el hanout.

Pitabroodje met stoofgroenten van de barbecue - SUUS KOOKTDit is niet mijn beste foto en het broodje wint geen schoonheidsprijs, maar hij smaakt wel erg lekker! Misschien dat ik later eens een betere foto maak. Ik at bij het pitabroodje met groenten ook nog een salsa van tomaat en ui en een lekkere knoflooksaus.

Pitabroodje met stoofgroenten van de barbecue - SUUS KOOKT

Pitabroodje met stoofgroenten van de barbecue

Bereidingstijd: 40min
Porties: 4

Ingredienten

Door de lange lijst aan ingrediënten lijkt het alsof dit een heel lastig recept is, maar schijn bedriegt. De stoofschotel is echt super makkelijk. De salsa en knoflooksaus zijn optioneel, dus als je geen zin hebt om lang bezig te zijn kan je ook gewoon alleen de groenten maken.

Groentenstoof

 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • olijfolie
 • 1 rode ui
 • 1 eetlepel ras el hanout
 • zout en peper
 • 1 rode paprika
 • verse rozemarijn (optioneel)

Knoflooksaus

 • 1 teentje knoflook
 • 10 eetlepels yoghurt
 • 10 eetlepels mayonaise
 • 1 theelepel oregano
 • 1 theelepel dille
 • zout en peper

Tomatensalsa

 • 3 tomaten
 • 1 rode ui
 • 1 limoen

Bereiding

Groentenstoof

 1. Snij de aubergine, courgette, rode ui en rode paprika in grove stukken
 2. Doe de groenten in een grote gietijzeren pan, sprenkel er wat olie over en voeg de ras el hanout toe. Voeg zout en peper toe naar smaak en leg er takjes rozemarijn tussen als je die hebt.
 3. Hussel de groenten goed door elkaar zodat alles bedekt is met de olie en kruiden.
 4. Zet de pan met deksel op de barbecue voor ongeveer 30 minuten of totdat de groenten lekker zacht zijn geworden.
 5. Verwarm je pitabroodje (bijvoorbeeld in een broodrooster), snij hem open en vul hem met de groenten.

Knoflooksaus

 1. Doe alle ingrediënten in een blender en mixen maar! (wel even het velletje van de knoflook af halen he, maar dat lijkt me duidelijk)

Ik maak de knoflooksaus altijd op gevoel, dus de hoeveelheden vond ik erg lastig. Proef dus tussendoor gewoon of jij hem lekker vind smaken. Als je 50/50 mayonaise en yoghurt gebruikt kan je heel makkelijk meer saus maken. Is de saus te zuur? Voeg dan wat meer mayonaise toe. Hetzelfde geld als je de knoflooksmaak te sterk vind. Als extra kan je ook een stukje komkommer mee mixen in de saus, hierdoor wordt hij lekker fris. Wat goed past bij de groentenstoof. Wel wordt je knoflooksaus dunner door het vocht, dus let op dat je niet te veel toevoegt.

Tomatensalsa

 1. Snij de tomaten en ui in hele kleine stukjes
 2. Doe de de stukjes in een schaaltje en pers het sap van de limoen er boven uit naar smaak.

 

Tip: Ga je niet barbecuen of heb je geen barbecue, dan kan je dit gerecht ook in de oven maken. Zet hem dan voor 30 min op 180 graden in de oven!

Tip2: Ik maakte eerder ook lekkere broodjes en verse pesto voor bij de barbecue

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

Mis geen recepten!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.