Broodpudding met appel en kaneel

Broodpudding is een oud recept wat mijn moeder al best een tijdje maakt. Het originele recept komt uit een kinderkookboek. Een waar veel makkelijke recepten in staan. Toen we eens veel appels hadden, door de hoeveelheid appelbomen hier in de buurt, besloten we de appel door de broodpudding te doen. Dat maakte het lekker smeuïg en zoet. Sindsdien maken we het eigenlijk nooit meer zonder. Het recept is vooral ideaal als je vaak brood resten over hebt. Dan hoef je die niet weg te gooien en maak je er nog iets lekkers van. Goed tegen voedselverspilling dus!

Voor het recept kan je het beste wit brood gebruiken, dat smaakt het lekkerst. We hebben wel eens bruin brood gebruikt, maar dat veranderd zowel de textuur als smaak. Wat voor springvorm je gebruikt maakt in principe niet uit. Wij maken hem zowel in een ronde als rechthoekige vorm. Als we de ronde gebruiken dan nemen we de springvorm van 24cm.

Broodpudding met zoete appeltjes en kaneel - SUUS KOOKT Broodpudding met zoete appeltjes en kaneel - SUUS KOOKT

Broodpudding met appel en kaneel

Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 45 minuten
Porties: 10 (taartpunt formaat) tot 20 (kleine stukjes)

ingrediënten

 • 300gr oud brood
 • 2 kopjes melk
 • 150 gram suiker
 • 5 geklutste eieren
 • 1 eetlepel kaneel
 • 2 eetlepels custardpoeder
 • 2 appels

Bereiding

 1. Neem een kookpan en verwarm hierin de melk. Het hoeft niet te koken. Voeg dan de suiker bij de melk.
 2. Doe het oude brood in een kom en voeg het melk-suiker mengsel bij het brood. Laat dit 10 minuten weken en maak het daarna fijn met een vork tot je een dikke brij krijgt.
 3. Schil de appels en snij deze in plakjes. Blokjes kan ook, maar dat vind ik persoonlijk minder lekker. Strooi de kaneel over de plakjes appel.
 4. Voeg de appel, geklutste eieren en custardpoeder toe aan het brood en meng het goed.
 5. Vet een bakvorm in en doe het deeg erin. Bak het deeg in een voorverwarmde oven op 200 graden voor 45 minuten.
 6. Als de broodpudding klaar is kan je de bakvorm omdraaien op een bord of schotel. Pas wel op dat je niet je handen verbrand 😉

Tip: Is het mengsel heel erg nat, dan kan je er nog wat extra brood bij doen. Andersom, als het mengsel te droog is kan je er nog wat melk bij doen.

Een ander goed recept voor het opmaken van de restjes in je koelkast is de groentezooi soep!

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

Mis geen recepten!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.