Flammkuchen met crème fraîche ui en ham

Eerder schreef ik over deze lekkere aardappel knoflook soep en daar past dit recept heel goed bij! Flammkuchen is een eigenlijk gewoon een soort pizza, maar dan zonder tomatensaus en met een lekkere dunne bodem. Het is een specialiteit uit de Elzas en wordt ook wel tarte flambée genoemd. Wist ik zelf ook niet, maar zo leer je nog eens wat als je recepten schrijft! Mijn eerste flammkuchen at ik bij café fest in Amsterdam. Een van mijn favoriete plekken als student. Daar hadden ze een variatie met zalm (heel lekker) en een met peer en gorgonzola (iets minder mijn smaak). Het recept waar ik meer over vertel is voor de originele flammkuchen met crème fraîche, ui en ham. Maar je kan er dus heel veel andere lekkere variaties op maken. Je kan de bodem voor de flammkuchen zelf maken, maar ik deed voor dit recept lekker makkelijk en gebruikte een pizzabodem van de lidl. Ze hebben er namelijk een zonder tomatensaus, die je zo kan uitrollen. Heel handig. Je kan er een best grote pizza mee maken, dus ik heb een mooi rondje uitgesneden (met een pannendeksel haha, goede life hack).

Zij aanzicht flammkuchen Flammkuchen

Bereidingstijd: 25 min
Porties: 1 (voor de kleine van de foto) of 4 als je al het deeg gebruikt

Wat heb je nodig?

 • Een paar plakjes ham OF een paar hamblokjes
 • pizzadeeg zonder tomatensaus
 • 2 eetlepel crème fraîche
 • een ui (ik gebruikte een roze ui)

Bereiding

 1. Rol het pizzadeeg uit op een bakplaat. Als je die van de lidl gebruikt dan heb je meteen ook al een bakpapiertje, anders moet je die er nog even onder leggen. Snij uit het deeg het formaat flammkuchen dat je wil maken. Of maak gewoon een hele grote, kan ook.
 2. Smeer een goede laag creme fresh over het deeg, zodat het helemaal bedekt is.
 3. Snij de ui en ham in kleine stukjes en strooi over het deeg
 4. Bak de flammkuchen in een voorverwarmde oven voor 15 minuten op 200 graden. Als je bodem nog niet lekker hard is, kan je hem er nog wat langer in doen.
 5. Snij in stukken en serveer.

 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Maddy- Meer Met Mama
  9 maart 2018 at 22:25

  O ziet er heerlijk uit! Dit receptje ga ik even opslaan 🙂 Ik zou wel hamplakjes gebruiken. Noem het verwend, maar hamblokjes vind ik niet zo top haha

 • Reply
  Myrthe
  9 maart 2018 at 23:52

  Ik zou dit zelfs kunnen maken. Lijkt me heel leuk en makkelijk om te doen. Ga dit onthouden, want ziet er heel lekker uit. ?

 • Reply
  Grassiella
  9 maart 2018 at 23:53

  Hmmm! Klinkt heerlijk en al een stuk gezonder dan de orginele pizza ?

 • Reply
  Nicole Orriëns
  10 maart 2018 at 07:38

  Oh lekker! En wat heerlijk weinig ingrediënten! Die is tenminste goed te doen.

 • Reply
  Tom Outdoor
  10 maart 2018 at 11:11

  Ziet er echt heerlijk uit zeg!!
  Ik krijg er gelijk honger van!

 • Reply
  Ciska
  10 maart 2018 at 11:37

  Lekker, ik hou heel erg van hartig en kazig, klinkt als een goede optie ?

 • Reply
  karin
  10 maart 2018 at 11:41

  zonder de ham zou ik het wel eens willen proeven

 • Reply
  Xarifa
  10 maart 2018 at 12:19

  Dat ziet er lekker uit! En een heel makkelijk recept!

 • Reply
  Eva
  10 maart 2018 at 18:59

  Ooh deze ga ik opslaan. Ziet er zo lekker uit! Jammie..

 • Reply
  Pizza dippers met tomaat-mozzarella saus - SUUS KOOKT
  18 juni 2018 at 20:21

  […] P.s. ken je dit recept al voor flammkuchen? […]

 • Reply
  Quiche met spek, prei en kaas (lorraine) - SUUS KOOKT
  1 september 2019 at 15:08

  […] weetje: De duitse variant van de quiche lorraine is de flammkuchen. Wat eigenlijk gek is, want die lijkt meer op […]

Leave a Reply

Mis geen recepten!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.