Quiche met spek, prei en kaas (lorraine)

quiche lorraine met spek, prei en kaas

Quiche is een makkelijk go-to recept als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Je hebt hem binnen 15 minuten gemaakt en daarna doet de oven al het werk en kan je lekker andere dingen gaan doen. Ik gebruikte voor dit recept kant en klare plakjes voor hartige taart, maar als je in een kookbui ben kan je het deeg natuurlijk ook zelf maken. Je kan er heel makkelijk mee variëren door verschillende soorten groenten toe te voegen. Wij voegden de laatste keer wat courgette toe die we nog over hadden. Erg lekker! Zowel warm als koud kan je deze quiche goed eten.

Wat is quiche lorraine?

Oorspronkelijk is quiche lorraine een recept voor hartige taart uit Frankrijk. “lorraine” is het franse woord voor de streek Lotharingen, ook wel Lorreinen genoemd in het nederlands. Het hoofdingrediënt voor de taart is spek. De kaas en prei die ik gebruik in het recept horen er eigenlijk niet in, maar in de loop der jaren is deze versie veel geliefder geworden. In ieder geval, onder de nederlanders.

quiche lorraine met spek, prei en kaas

Quiche met spek, prei en kaas (lorraine)

Bereidingstijd: 15 min
Oven tijd: 25 min

Ingredienten

  • Hartige taart deeg, 5 plakjes
  • 2 preien
  • 250 gram spek (reepjes of anders naar keuze)
  • 3 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 100 gram kaas
  • 1/2 courgette (optioneel)

Bereiding

Voor dit recept gebruikte ik een springvorm van 26cm. Een springvorm van 24cm moet ook prima kunnen. Als je een ronde stenen ovenschaal hebt kan je deze ook gebruiken. Laat de plakjes deeg voor de hartige taart voor je begint met koken ontdooien.

  1. Neem de springvorm en leg een stuk bakpapier op de bodem. Vet de zijkanten van de springvorm in. Bekleed de springvorm met het deeg voor de hartige taart. Duw het deeg goed aan, zodat alles bedekt is.
  2. Bak de spekjes kort (4 min) in de pan en leg ze daarna op een keukenpapiertje. Zo kunnen ze even uitlekken.
  3. Was de prei en courgette en snij deze in kleine stukjes/ringetjes. Bak de groenten 5 minuutjes in dezelfde pan als waar je de spekjes in hebt gebakken.
  4. Neem een kom en doe hier in de eieren, slagroom, kaas, spekjes, prei, courgette en een klein beetje peper. Roer het mengsel goed door en giet het dan in de springvorm.
  5. Bak de hartige taart in een voorverwarmde oven voor 30 minuten op 200 graden. Kijk af en toe even. Als hij een mooi bruin kleurtje heeft is hij klaar.

Eetsmakelijk!

Tip: heb je vegetarische eters over de vloer? Laat dan de spek weg, voeg andere groenten toe en je hebt een top gerecht!

Leuk weetje: De duitse variant van de quiche lorraine is de flammkuchen. Wat eigenlijk gek is, want die lijkt meer op pizza.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ilona
    13 januari 2020 at 04:58

    Ik weet inmiddels uit ervaring dat dit een super lekkere quiche is !

Leave a Reply

Mis geen recepten!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.