Risotto met bier (Leffe bruin) en champignons

risotto met bier (donker bier) en champignon

Risotto, bier, dat is samen niet echt een combinatie waar je snel aan denkt toch? Bij gerechten met bier denk je eerder aan een stoofpotje met vlees en aardappelpuree. Toch is dit recept echt geweldig. Menig man (en vrouw) kun je er heel blij mee maken. Ik maakte dit recept op basis van een recept van Evie kookt, omdat ik mee deed aan een leuke actie waarbij foodbloggers gerechten van elkaar uitproberen. Waar zij een combinatie van verschillende paddenstoelen gebruikte, koos ik voor kastanjechampignons. Voor het recept maakt het niet zoveel uit, kies dus vooral wat je lekker vind.

Welk bier moet ik gebruiken?

Voor de risotto gebruikte ik een Leffe bruin, maar in principe kan je heel veel soorten donker bier gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een herfstbok of tripel. Met het bier geldt, zolang het een stevig biertje is dat je zelf lekker vind om te drinken, zal hij vaak ook goed smaken in een gerecht.

risotto met bier (donker bier) en champignon

Risotto met bier (Leffe bruin) en champignons

Bereidingstijd: 30/40 minuten
Porties: 4

Ingrediënten

 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 500 gram kastanje champignons
 • 250 gram spekreepjes
 • 1 flesje Leffe bruin
 • 300 gram risotto rijst
 • 1 liter water
 • 2 bouillon blokjes
 • 1 (of 2) theelepel Italiaanse kruiden
 • Parmezaanse kaas (ik koos voor een zakje geraspte parmezaanse kaas, maar je kan het ook zelf raspen of de vlokken gebruiken)
 • Boter (optioneel)
 • Peper

Bereiding

 1. Neem een grote pan en bak hierin de spekjes knapperig. Als je daar niet zo van houdt, zoals ik, dan bak je ze gewoon iets korter.
 2. Snij de knoflook fijn en snipper de ui. Voeg dit toe aan de spekjes. Snij daarna ook de kastanjechampignons in vieren. Dus door de helft en nog een keer door de helft, voor de guppies 😉 en voeg de champignons toe aan de spekjes. Bak een minuut of 4, zodat de ui glimt en de champignons zo goed als gaar zijn.
 3. Zet de waterkoker aan met 1 liter water of verwarm het in een pannetje en doe de bouillonblokjes in het water. Als ik de waterkoker gebruik, giet ik het altijd over in een kan die makkelijk schenkt. Dit vind ik zelf makkelijker werken. Je kan ook een grote soeplepel gebruiken.
 4. Voeg de risotto rijst toe aan de spekjes en roer zodat alle korrels mooi glimmen. Giet dan het flesje bier er bij. Wacht tot het bier is opgenomen door de rijst. Voeg steeds bouillon toe, zodat de rijst net onder water staat. Herhaal dit totdat alle bouillon op is en de rijst gaar is.
 5. Voeg als laatst de boter, parmezaanse kaas, Italiaanse kruiden en wat peper toe naar smaak.

Tip: op deze blog staat ook een lekker recept voor een pasta die op dezelfde wijze is gemaakt als risotto. Zeker het proberen waard!

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

Mis geen recepten!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.