Cheesecake met lemon curd

cheesecake met lemon curd

Cheesecake is een van mijn favorieten soorten taarten. Lekker romig en na een paar happen zit je eigenlijk al vol, maar door eten doe je toch omdat het zo lekker is. Er zijn heel veel verschillende soorten cheesecake te bedenken, zowel voor de smaak als de topping en bodem. Ik ben dol op witte chocolade cheesecake of met frambozenswirl. Voor de bodem kan je Bastogne koeken gebruiken maar ook volkoren biscuitjes of Oreo (zonder de vulling dan). Als topping kan je denken aan lemon curd zoals hier, karamel, blauwe bessen, frambozen of lekker koekjes zoals stroopwafeltjes. Eigenlijk kun je er dus eindeloos mee variëren.

Dit recept is voor een cheesecake met lemon curd. Een recept wat ik maakte op basis van een recept van Rutger van den Broek. Door de Corona crisis kon ik niet alle ingrediënten halen in de supermarkt, waardoor ik wat moest improviseren. Zo gebruikte ik koek wat nog over was van een andere taart en verving ik enkele ingrediënten. Het resultaat was er niet minder om! Voor de bodem gebruikte ik net iets meer koek dan Rutger deed. Als je liever een wat dunnere bodem wil kan je 225 gram koek gebruiken en 75 gram boter.

Maak je dit recept voor de pasen? Versier de cheesecake dan met mooie eetbare bloemen of chocolade eitjes. Dan ben je helemaal in thema!

Cheesecake met lemon curd van de zijkant

Cheesecake met lemon curd

Bereidingstijd: 15 min
Oventijd: 1,5 uur

Ingrediënten

Bodem

 • 250 gram Bastogne koeken verkruimeld
 • 85 gram boter

Cheesecakelaag en topping

 • 800 gram roomkaas (eventueel 1/4 tot 1/2 deel light roomkaas )
 • 200 gram suiker
 • Rasp van de schil van 1 citroen
 • 1 vanille stokje
 • 4 eieren
 • 200 gram zure room
 • 40 gram maizena
 • lemon curd

Bereiding

Zorg er voor dat je de roomkaas en eieren van te voren even klaar legt. Deze moeten op kamer temperatuur zijn.

 1. Verwarm de oven voor op 130 graden. Neem een springvorm van 24 tot 26cm en vet deze in met boter. Leg eventueel een bakpapiertje op de bodem.
 2. De bodem: Zorg dat de koekkruimels goed fijn zijn. Doe ze eventueel even in een blender. Neem een steelpannetje en smelt hierin de boter voor de bodem. Als de boter gesmolten is, voeg dan de koekruimels toe en roer door.
 3. Schep het mengsel op de bodem van de springvorm en duw goed aan. Gebruik de bolle kant van een lepel om de bodem mooi gelijkmatig te verdelen.
 4. De vulling: Neem een grote mengkom en doe hierin de roomkaas, fijne suiker en citroenrasp. Schraap het merg uit de binnenkant van het vanille stokje en voeg dit ook toe. Roer alles goed door. Voeg daarna de eieren, zure room en maizena toe. Mix dit tot een glad mengsel.
 5. Giet het mengsel in de springvorm.
 6. Bakken: Zet onderin de oven een schaal (wel ovenbestendig) met water. Bak de cheesecake voor 1,5 uur op 130 graden. Laat hem daarna afkoelen en zet hem nog minimaal 4 uur in de koelkast.
 7. Topping: Smeer een lekkere laag lemon curd over de bovenkant van de taart.

Eet smakelijk!

Tip: Ben je op zoek naar paas recepten? Kijk dan even in de categorie pasen

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  Mis geen recepten!
  Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.